An Attrition of Souls - Compass Games

Naziv: An Attrition of Souls
Izdavač: Compass Games
Dizajner: Scott W. Leibbrandt
Vreme trajanja: 30-90 min.
Cena: 8.000,00 RSD



Ukratko o igri:
An Attrition of Souls je ratna strategija za dva igrača. Igra obuhvata period Prvog svetskog rata u Evropi od 1914 do 1918 godine. Možete birate ulogu Saveznika koje čine Francuska, Velika Britanija, Srbija, Rusija, u kasnijem periodu Grčka, Italija, Rumunija i S.A.D,  ili Centralnih sila, koje čine Nemačka i Austrougarska, ukasnijem periodu Otomansko carstvo, Bugarska i Meksiko.

Mapa:
Velika mapa ocrtava Evropu početkom dvadesetog veka, uz prikaz SAD i Meksika u donjem levom uglu. Mapa je dosta pojednostavljena,  i nema heksagonalnih polja, već su frontovi na kojima ćete voditi bitke označeni velikim poljima, sve ukupno 24 polja. Polja označavaju regije, odnosno glavne gradove i teritorije, koje su povezane kopnenim ili morskim putem. Sa strane na mapi, nalazi se tzv. Turn Record Chart, koji dosta olakšava i ubrzava igranje. Na njemu je detaljno opisano koje godine i u kom kvartalu izvlačite nove pločice i postavljate ih na mapu. Sa leve strane mape, nalazi se Industrial Points Tracker, gde ćete beležiti Vaša tehnološka dostignuća.


Komponente:
Pločice za igru predstavljaju različite države i njihove vojske. Postoje tri tipa jedinica, pešadija, artiljerija i avijacija. Pločice su adekvatne veličine, lako se koriste i ne zauzimaju previše mesta na tabli. U igri se koriste 4 Player Aid Cards, gde Saveznici i Centralne sile koriste po jednu dok druge dve imaju praćenje poteza i opciona pravila, kao i pravilo za slučaj ruske predaje za osnovnu igru. Tu su još i 20 kartica događaja, dve vrećice za izvlačenje pločica za igru, 10 šestostranih kockica za igranje i pravilnik za igranje. 

Pravila igre:
Igrači na svom potezu izvode akcije koje su poređane po određenom redosledu. Prvi potez imaju Centralne sile. Svaka strana ima svoju vrećicu sa jedinicama koje su trenutno na raspolaganju. Vučete pločice sa jedinicama onoliko koliko je trenutno Vaše tehnološko dostignuće IP (Industrial Points). Svaka regija ima određeni broj na mapi, koji kada se saberu dobijate Vaš IP. Iz vreće vučete jedinice i stavljate ih u Vašu rezervu. Jedinice raspoređujete po glavnim gradovima, ali kretanje samih jedinica je dozvoljeno po jedno polje. 
Borba se svodi na bacanje kockica, gde svaki tip jedinice ima svoj broj. Sabirate broj jedinica jedne države i bacate onoliko kockica koliko imate jedinica. Ukoliko imate različite tipove jedinica, oni pogađaju na različitim brojevima.

Za kraj:
An Attrition of Souls je zabavna i brza ratna strategija. Pravila nisu komplikovana, a zanimljiva stvar je da možete koristiti pravila kojima možete stvoriti element iznenađenja dodavanjem kartica događaja ili pločica koji će služiti kao mamac kako bi ste prevarili protivnika. 







Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games