France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

Naziv: France 1944: The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition
Izdavač: Compass Games
Dizajner: Mark Herman
Vreme trajanja: 120 - 240 min.
Cena: 8.000,00 RSD




Ukratko o igri:
France 1944: The Allied Crusade in Europe predstavlja remake originalne igre iz 1986 godine, ovog puta u luksuznom redizajniranom izdanju. Igra pokriva događaje iz Drugog svetskog rata i oslobađanje Francuske,  Belgije, Holandije i Luksemburga tokom kampanje savezničkih snaga i njihovog pohoda na Nemačku. 

Mapa:
Mapa na kojoj se igra je veličine 56cm x 84cm, postavljena na ojačanom kartonu. Polja su šestougaonici, u razmeri 32km po polju. Polja na mapi su velika i omogućavaju preglednost čitavog ratišta. Oblast prikazana na mapi predstavlja zapadni front i istočno do Berlina. Na mapi su predstavljeni reke, šume, planine i gradovi. Uz igru se dobija i dodatna uvećana mapa Normandije kako bi se prvi potezi igre lakše odigrali. 



Komponente:
Dve table sa jedinicama, ukupno 260 jedinica od čega su 15 štabovi (7 savezničkih i 8 nemačkih), 100 borbenih jedinica (54 savezničke i 46 nemačke) kao i 145 informativnih markera za igru. Tu su još i dve pomoćne karte za igrače, saveznička kartica za pomeranje jedinica i redosledom uvođenja novih jedinica, nemačka kartica za pomeranje jedinica i redosledom uvođenja novih jedinica, sveska sa pravilima i dve D6 kockice za igranje.


Pravila igre:
Sveska sa pravilima je na 24 stranice sa puno ilustracija. Igra je podeljena u 11 jednomesečnih poteza, koliko je trajala cela kampanja. Pravila nisu kao kod većine ratnih igara, podeljena u fazama pomeranja i borbe,  već su poeranje i borba svedeni na korake koji se mogu kombinovati. Tako na primer, brže jedinice moći će da napadaju češće, dok recimo sporije jedinice neće imati tu mogućnost već će morati pažljivo planirati svoje delovanje. Borba u igri primenjuje tzv. marticu koja možda naizgled deluje komplikovano ali tokom igre će Vam biti mnogo jasnija njena upotreba.


Za kraj:
France 1944 je veoma dobro osmišljena ratna igra sa drugačijim pristupom borbi i pomeranja jedinica. Može se igrati solo ili protiv drugog igrača. Pravila su precizno definisana i igranje je dosta brzo. Postoji nekoliko kampanja koje možete igrati: Falaise Gap (trening scenario), Market Garden, West Wall i VE Day. Igra baca osvrt na logistiku, jer ne želite da žurite i da potrošite svoje zalihe da bi ste na kraju morali da čekate da Vam stignu nove.



















Comments

Popular posts from this blog

Crusader Rex - Columbia Games

An Attrition of Souls - Compass Games