Battle of Britain - PSC Games

Naziv: Battle of Britain
Izdavač: PSC Games
Dizajner: Richard Borg
Broj igrača: 2 - 4
Vreme trajanja: 90 - 210 min.
Cena: 8.500,00 RSD


Ukratko o igri:
Battle of Britain je strateška igra za dva (igrač protiv igrača) do četiri igrača (tim protiv tima) koja simulira borbe u vazduhu 1940. godine između Luftwaffe-a i RAF-a. Kao pripadnik RAF-a, na raspolaganju Vam stoji nekolicina odreda lovaca koja treba da zaštiti gradove, industrijske komplekse i aerdorome. Sa druge strane, Luftwaffe ima brojne odrede bomardera praćeni lovcima, sa uzletištima u severnoj Francuskoj i Norveškoj.Cilj je da se ispune brojne misije bombardovanja kako bi se ostvarila pobeda.

Mapa:
Battle of Britain je igra sa velikom mapom koja prikazuje veći deo Velike Britanije i severnu Francusku. Sa strane se nalaze odvojena mesta za raspoređivanje uništenih Luftwaffe aviona i Scenario Turn Track. Na mapi su ucrtani gradovi, aerodromi, radarska postrojenja. Sam deo za igranje, podeljen je na područja gde se može manvevrisati, odnosno izvršiti napade na mete kao Luftwaffe ili da se izvrši presretanje protivničkih aviona kao RAF. 


Komponente:
Igra sadrži veliku mapu, 22 makete aviona, od toga 6 spitfire-a, 6 Hurricane za RAF i 2 Heinkel 111s, 2 Junkers 88, 2 Dornier 17s, 2 Bf 109s i 2 Bf 110s za Luftwaffe. Tu su još i displeji za RAF (1) i Luftwaffe (3), karte za RAF i Luftwaffe odrede, 50 karti sa misijama, 12 kockica za igranje (6 crnih i 6 belih) i uputstvo za igru. Modeli korišćeni u igru su visokog kvaliteta i u razmeri 1:300.





Pravila:
Battle of Britain odvija se u 7 faza. Prva faza je pomeranje Scenario Turn Track za jedno polje. Druga faza odnosi se na proizvodnju i popravke za RAF igrača. Broj proizvodnje u gradovima u Grupama odrediće koliko će se kockica bacati kako bi se popravili avioni i radarske stanice. Popravke i proizvoidnja, uvek se izvode u Grupama, jedna po jedna. Prvo ide RAF Grupa 10, zatim RAF Grupa 11, RAF Grupa 12 i na kraju RAF Grupa 13. Treća faza odnosi se na Luftwaffe i odabir misija. Luftwaffe igrač uzima 10 karti i uzima samo jednu kartu za svaki let, ostatak karti ide u rezervu i upotrebiće se u nekom od idućih poteza. Faza 4 je uzbuna (važi i za RAF i Luftwaffe). U ovoj fazi RAF igraču dodeljuju se 3 karte za odrede za svaku Grupu. Po deljenju karti, RAF igrač postavlja avione na mapu. Luftwaffe dobija 6 karti za svaku flotu i postavlja avione na mapu. Faza 5 odnosi se na Luftwaffe i izvršava se pomeranje aviona na mapi. Luftwaffe mora da pazi na potrošnju goriva jer prelazi engleski kanal. Faza 6 odnosi se na RAF i pomeranje aviona na mapi. Za pomeranje RAFovih aviona vađe drugačija pravila u smislu dozvoljenosti kretanja i sl. Poslednja Faza 7 odnosi se na samu borbu i bombardovanje ciljeva. Ova faza izvršava se u sledečim koracima: vazdušna borba, RAF povratak u bazu, Luftwaffe bombardovanje, britanska protiv vazdušna odbrana, Luftwaffe povratak u bazu i na samom kraju vrednovanje uspeh ili propast misije. 

Za kraj:
Battle of Britain je igra jednostavna za igranje. Istorijski je verodostojna i potkrepljena činjenicama. Faze se rešavaju brzo a uputstvo za igranje je jasno i precizno. Makete modela su lepo urađene sa detaljima u razmeri 1:300. Mapa je dovoljno velika i sa postavljenim modelima aviona na njoj može se steći jasan uvid borbe u vazduhu. Iako se donošenje odluka u igri oslanja na taktiku i strategiju u većoj meri, tu je potrebna i doza sreće u vidu bacanja kockica prilikom rešavanja dogfight-ova.






Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games