The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games

Naziv: The Fulda Gap: The Battle for the Center
Izdavač: Compass Games
Dizajner: Adam Starkweather
Vreme trajanja: 120-3000 min.
Cena: 13.000,00 RSD


Ukratko o igri:
Da bi se zaustavla mogućnost sovjetskog napredovanja protiv NATO snaga, bile su potrebne specijalne trupe koje bi branile Zapadnu Nemačku. To je bio zadatak čuvene 11th Cavalry Regiment, poznatije kao Crni Konj, u oblasti koja se zove Fulda usek. Ova prirodna brana omogućila bi brz pristup američkim bazama, i prioritet je bio da se odupre napadu što je duže moguće. U ovoj igri, dostupno Vam je nuklearno naoružanje, hemisjko naoružanje, helikopterska podrška, vazdušna podrška, elektronsko ratovanje i mnogi drugi vidovi ratovanja.

Mapa:
The Fulda Gap: The Battle for the Center, igra se na četiri mape veličine 56x87cm. Mapa predstavlja centralni deo tadašnje Zapadne Nemačke, tzv. Fulda usek koji je bio od velikog strateškog značaja. Polja su šestougaonici standardne veličine sa razmerom 500m po polju, dok je prikazana površina oko 107km2.
Svako polje označeno je određenom bojom kako bi se lakše utvrdio tip i efekat terena. Tipovi terena na mapi su sledeći: čistina, šuma, selo, grad, autoput, pruga, put, magistrala i sl.


Komponente:
Pored 4 velike mape, igra sadrži sledeće komponente: devet tabli sa jedinicama, jednu svesku sa pravilima, jednu svesku sa scenarijima, četiri displeja, dve identične karte za upoređivanje efekta terena i borbenih ishoda, jedan displej za vreme, datum i vremeske uslove, dve D10 kocke i jedna D6 kocka. 




Pravila igre:
Igra se odvija u nekoliko faza. Na početku, imamo pripremnu fazu gde se pomoću kocki određuju vremenski uslovi za taj dan. Zatim, proverava se umor/odmornost jedinica koje će delovati, sledovanje vodke i burbona (ovi chitovi daju mogućnost igračima  da ponovo bace kocke ukoliko nisu zadovoljni dobijenim brojevima), "kupovina" jedinica koje će se koristiti na potezu, primena zamora na jedinice prilikom aktiviranja jedinica. Drugi segment igre, predstavlja takozvana akciona faza, gde igrači mogu da pomeraju svoje jedinice, planiraju napad ili odbranu.

Za kraj:
The Fulda Gap: The Battle for the Center, je nova igra Compass Games-a sa sve traženijom tematikom o hipotetičkom Trećem svetskom ratu. Igra je masivna, sa velikim brojem jedinica na mapi i brojnim naoružanjem. Na raspolaganju su Vam čak pet različitih scenarija koja možete da igrate sami ili protiv protivnika, to su: Exercise Summer Rain je simulacija vojne vežbe, koji se igra na jednoj mapi, i predstavlja uvod u igru za igrače. Koristi se manje jedinica , bez vazduhoplovnih snaga i nuklearnog arsenala. The Thin Black Line, igra se na četiri mape, cilj je odbraniti teritoriju od nadolazećeg neprijatelja dok Vam ne stigne pojačanje. The Stampede of the Third Herd, igra se na dve mape, vremensko trajanje u igri je jedan dan i to šesti dan od početka invazije. Hold The Line at All Costs, 4 mape, 5 dana, sa realističnim scenariom. Wetzel's Backhand Blow, ovde kao odbrambeni igrač, dopuštate protivniku da dublje uđe u teritoriju, kako bi Vi mogli da konsolidujete jedinice i odgovorite iz svih raspoloživih oružja.











Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games