FAB: Golan '73 - GMT Games

Naziv: FAB: Golan '73
Izdavač: GMT Games
Dizajneri: Michael Gustavsson, Rick Young
Vreme trajanja: 240 min.
Cena: 8.800,00 RSD




Ukratko o igri:
Arapsko - Izrealski rat trajao je kratko od 6. Oktobra do 25. Oktobra 1973. godine, zajedničkim napadom Egipta i Sirije na Izrael, na jevrejski  praznik Yom Kippur. Okršaj se vodio uglavnom na Sinaju i Golanskoj visoravni. Iako brojčano slabiji, Izraelci su uspeli da se odupru napadu i da zadrže svoje pozicije. 22. Oktobra 1973, pod pokroviteljstvom UN, postignut je mir između Izraela i arapskih zemalja.

Mapa:
Mapa je veličine 56cm x 87cm. Veći deo prostora za igranje zauzima sama mapa, dok je manji deo rezervisan za tabele, turn tracker i sl. Na mapi je prikazana regija od Libana na severu, Sirije na istoku, Jordana na jugoistoku i Izraela na zapadu. Polja na mapi predstavljaju stenovito peščani teren, sa ponekim zelenim poljima koja se odnose na poljoprivredne naseobine. Boje na mapi su u skladu sa terenom koji je prikazan. Svako polje je klasifikovano sa odbrambenim modifikatorom koji oslabljuje napadača. Skup simbola na mapi označava da li je u potanju čisto prohodno tlo ili nepremostivu prirodnu prepreku.



Komponente:
U igru su uključene sledeće komponente: 63 drvena bloka (svetlo plavi za Izrael i zeleni za Siriju i Arape), 228 countera sa nazivima jedinica i sl., jedna sveska sa pravilima, jedna Playbook sveska, dve pomoćne karte za igrače, dve karte za postavku igre i četiri D10 kockice. 




Pravila igre:
Igra se odvija u nekoliko faza: Pojačanja, Potez prvog igrača, Potez drugog igrača, Provera uslova za pobedu i na kraju pomeranje unapred na skali turn tracker. Faza koja se odnosi na potez prvog i drugog igrača ima nekoliko koraka: Administrativna faza, Operativna faza kretanja, Strateška faza kretanja, Borbena faza, Faza reakcije, Faza probijanja, Faza borbenog probijanja, Faza snabdevanja.  

Za kraj:
FAB: Golan '73 je klasična ratna igra sa jednostavnim mehanizmom za igranje. Playbook koji se dobija uz igru na najbolji mogući način upućuje igrače kako da odigraju potez. Za svaku fazu ili korak , tu je detaljan, jasan opis, što je veoma pogodno za početnike u wargamingu. 

 






Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games