Stalingrad '42: Southern Russia, June - December, 1942 - GMT Games

Naziv: Stalingrad '42
Izdavač: GMT Games
Dizajner: Mark Simonitch
Vreme trajanja: 120 - 480 min.
Cena: 9.950,00 RSD



Ukratko o igri:
Bitka za Staljingrad, predstavlja najznačajniju bitku u Drugom svetskom ratu (Avgust 1942 - Oktobar 1943), u kojoj su nacistička Nemačka i njeni saveznici potučeni od strane sovjetske armije. Ishod bitke je i više  nego strašan, 2 miliona žrtava na obe strane. Bitku je karakterisala ulična borba, nakon što su Nacisti uništili grad do temelja neprestanim bombardovanjem. Nakon poraza kod Staljingrada, nemačka komanda morala je da preusmeri snage sa drugih frontova kako bi nadoknadila gubitke.

Mapa:
Mapa je velika, sastoji se iz 4 dela (dva velike i dva mala) A, B, C1 i C2 . Ukupna veličina je oko 107x112cm, podeljena je heksagonalnim poljima, gde svako polje predstavlja oko 16km.  Oblast koja je pokrivena ovom mapom, proteže se od Harkova i Kurska na zapadu do Staljingrada. Polja su pregledna i odgovarajuće veličine. 


Komponente:
Stalingrad'42 sadrži sledeće komponente: 4 mape, svesku sa pravilima, 2 D6 kocke, 2 identične pomoćne karte za igrače, 1 karta sa postupkom za postavku za Nemačku, 1 karta sa postupkom za postavku za Sovjete, 1 karta za označavanje poteza, 1 displej za nemačke trupe (pojačanja) kao i 1 displej za sovjetske trupe (pojačanja). 

Pravila:
Igra se odvija u sedam faza. Prva faza je uticaj vremenskih uslova na terenu. Ova faza, zapravo počinje sa sedamnaestim potezom, igrač baca jednu kocku i rezultat upoređuje sa tabelom kako bi se utvrdili vremenski uticaj za taj potez. 
Sledećih pet faza, identične su za obe strane, sastoji se od: Početne faze, Faze kretanja, Faze borbe, Faze oporavka i Faze snabdevanja. Poslednja faza je rešavanje borbi i utvrđivanje uslova za pobedu.

Za kraj: 
Sa četiri mape za igranje i niskom koncentracijom jedinica na prostoru, dobijamo precizan i jasan pregled na celu kampanju. Igra koristi gotovo identična pravila kao i GMT-ovo izdanje Ukrajina'43. Unapređena pravila odnose se na vođe, elitne Panzer divizije, planirane operacije i na skriveno gomilanje sovjetskih jedinica. U igri možete odigrati celu kampanju (36 rundi) ili neke od scenarija: Fall Blau (8 rundi), Kampanja Kavkaz (18 rundi, dve male mape), Operacija Uran (9 rundi, dve velike mape).





 





Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games