Hammer of the SCots - Columbia Games

Naziv: Hammer of the Scots
Izdavač: Columbia Games
Dizajneri: Tom Dalgliesh, Jerry Taylor
Broj igrača: 2
Vreme trajanja: 120-180 min.
Cena: 9.000,00 RSD


Ukratko o igri: 
Hammer of the Scots nam verodostojno prikazuje ustanak u Škotskoj u 12. i 13. veku, predvođen William Wallaceom. U ovoj strateškoj igri za dva igrača, na raspolaganju su Vam engleski osvajači i škotski pobunjenici. Cilj osvajača je da uguši pobunu, kontrolišući škotsko plemstvo. Sa druge strane, pobunjenici moraju da računaju na pomoć škotskog plemstva kako bi izvojevali pobedu. Igra sadrži mapu Škotske i severne Engleske, 25 kartica sa raznim događajima, drvene blokove koji predstavljaju dve zaraćene strane, uputsvo i dva scenarija za igru.

Mapa:
Tabla na kojoj se igra je karta Škotske (56x64cm) podeljena na različite teritorije. Svaka teritorija ima broj koji navodi jedinični kapacitet tog regiona tokom zime. Na teritorijama se takođe nalaze svi gradovi / naselja na tom području, zajedno sa zastavama koje označavaju različite bitke koje su se odvijale u tom regionu. Ovo je u čisto edukativne svrhe i nema uticaja na igru. U igrama postoje i dve vrste granica, crvene i zelene. Zelena ivice nemaju zahtevan teren i jedinice ih lako prelaze. Crvene ivice predstavljaju neravan teren i samo nekoliko jedinica može preći na potezu, a takođe završavaju kretanje jedinice za taj potez. Mapa je lepa, a istorijske reference osnažavaju temu igre.


Komponente:
Igra sadrži mapu (56x64cm), 56 drvena bloka veličine 24mm (crveni i plavi) koji predstavljaju pešadiju, strelce, konjicu, plemstvo, vođe, 25 kartica događaja, uputstvo za igru na 8 stranica.
Engleski blokovi sastoje se od različitih tipova pešadije (C2), vitezova (B3), lake konjice (A2), velške i alsterske pešadije (C3), strelaca (B3) i kralja Edvarda (B4). Škotske blokove čine mnogi klanovi (c2 / c3), strelci (b3), konjanici (B1), Vilijam Volas (A3), Nordijci (A2) i francuski vitezovi (B3). Blok sistem je jednostavan, bez ikakvih nejasnoća.



Pravila:
Igra se igra u nizu godina počevši od 1297. godine ili 1306. godine. Svaka godina ima 5 poteza, a svaki potez ima 3 faze koje se igraju po redosledu. Faza sa kartama, svaki igrač započinje igru sa 5 karti, jednu kartu igraju licem nadole. Karte sa licem nadole se otkrivaju i karta sa većom vrednošću označava prvog igrača. Faza pomeranja, u zavisnosti od vrednosti koje imaju, blokovi se mogu kretati 2 ili 3 teritorije po potezu, ali se moraju zaustaviti na crvenoj ivici, ili ukoliko ulaze u neprijateljsku teritoriju. Prvo se pomera igrač broj 1, zatim igrač broj 2. Borbena faza, borba se realizuje kada se neprijateljski blokovi nađu u istoj teritoriji sa Vama. Borbe se dovijaju jedna po jedna, po redosledu koji odredi igrač br. 1. Tu je još i zimski period, koji označava kraj godine i kada se plemstvo vraća kućama (kako bi eventualno promenili stranu ratovanja) i višak blokova koji se nalazi u zamkovima (Castle Limit) mora da se odstrani. 

Za kraj:
Plemići su glavni fokus igre Hammer of the Scots. Igra se dobija kontrolisanjem većine od 14 plemića na kraju igre. Svaki plemić ima dvorac na mapi. Na početku igre škotski igrač kontroliše tri plemića, dok engleski kontroliše 11. Važno je ne smatrati igru pristrasnom prema Englezima kada ovo pročitate, jer škotski igrač ima druge prednosti. Plemići započinju igru u svom zamku i vraćaju joj se na kraju svake godine. Plemići se mogu preobratiti zauzevši njihove dvorce na kraju godine ili porazom u bitci.







 

Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games