Sekigahara: The Unification of Japan - GMT Games

Naziv: Sekigahara: The Unification of Japan
Izdavač: GMT Games
Dizajner: Matt Calkins
Broj igrača: 2
Vreme trajanja: 180 min.
Cena: 9.000,00 RSD


Ukratko o igri:
Sekigahara je smeštena u 1600. godinu u Japanu, gde je smrt Toiotomija Hideioshija ostavila vladavinu zemlje u neizvesnosti. Njegov izabrani naslednik imao je samo 5 godina i drugi klanovi nastojali su da preuzmu vlast. Ovi različiti klanovi iz celog Japana uglavnom su se grupisali u dve glavne frakcije iza Tokigava Ieiasu i Ishida Mitsunari. To su uloge koje će igrači preuzeti dok pokušavaju da se ponovo ujedine sa Japanom i preuzmu kontrolu nad celim Japanom.

Mapa:
Mapa je prelepo nacrtana, predstavlja teritoriju Japana u 17. veku. Veličine je 56x86cm. Na mapi su ucrtani važniji gradovi, zamkovi, putevi i lokacije sa resursima. Na obodu mape, nalaze se brojač poteza i pokazatelj uticaja. Crvenim krugom označeni su lokacije sa resursima, dok su belim krugovima označene uobičajene lokacije. Kontrolisanjem lokacije resursa na kraju igre dobijate 1 VP po lokaciji. 


Komponente:
Igra sadrži prelepo oslikane drvene blokove sa bojama klanova, jedinicama koje su Vam 
na raspolaganju. Blokova sa jedinicama ima ukupno 96 komada, 48 zlatnih i 48 crnih. Svaki blok predstavlja približno 5000 vojnika,  svaki blok odgavara određenom vođi koji ima svoj simbol na bloku. Tu su još i 20 kocki u dve boje po 10 komada za obe zaraćene strane, 2 zlatna diska, 2 špila karti (po jedan špil za svaku stranu), dve kese za izvlačenje, 2 identične referentne karte i pravilnik za igranje.




Pravila: 
Sekigahara je ratna igra sa blokovima gde Vam kocke neće biti potrebne. Igra se igra uz pomoć karti koje se dodeljuju igračima. Uz pomoć karti šaljete Vaše vojnike u borbu i nanosite štetu protivniku. Da bi ste odigrali određenu jedinicu, morate imati odgovarajuću kartu sa simbolom te jedinice. Jedno od zanimljivih pravila je loyalty challenge, gde možete dovesti u pitanje lojalnost protivnikovih jedinica. Posle postavljanja jedinica, izazovom odanosti  tražite od protivnika da Vam pokaže kartu jedinice koju ste izazvali. Ukoliko protivnik nema tu kartu, jedinica menja stranu, u suprotnom ostaje lojalna svom vođi. Postavljanje igre nije linearno tako da Vam se neće ponoviti ista igra. 

Za kraj:
Sekigahara je ratn aigra sa blokovima koja je istorijski verodostojna. Blokovi predstavljaju jedinice, a karte motivaciju, oni zajedno stvaraju uticaj. Jedinince koje nemaju potporu sa identičnom kartom ne mogu ratovati. Blokovi su veliki i sa lakoćom se slažu jedni na druge, cela igra je strateški pregledna i možete planirati Vaš potez. Istorijski gledano, ciljevi su autentični i raštrkani po mapi, tako da su ekonomski centri na jednom delu, a zamkovi na drugom delu mape. Ako se fokusirate na jedan cilj, morate zapostaviit drugi, tako da je igrač ostavljen da sam odluči kojim tokom će ići kampanja i pobediti protivnik. 
















Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games