Russia Besieged Deluxe Edition -Compass Games

Naslov: Russia Besieged Deluxe Edition
Izdavač: Compass Games
Dizajner: Art Lupinacci
Broj igrača: 1-2
Vreme trajanja: 120 - 1200 min.
Cena: 8.500,00 RSD

Russia Besieged Deluxe Edition




Ukratko o igri:
22 Jun 1941. godine, preko 3 miliona nemačkih trupa gomilaju se na granici sa Rusijom spremni da izvedu Operacija Barbarosa. Ono što je trebalo da bude jednostavna i kratka kampanja, pretvorilo se u kraj nacističke Nemačke. Russia Besieged Deluxe Edition obuhvata celokupni nemački vojni poduhvat od 1941. godine do samog kraja rata 1945. godine. 

Mapa:
Mapa na kojoj se igra je lepo oslikana, sa velikim krupnim poljima. Dve velike mape (89cmx112cm) pokrivaju teritoriju od Berlina do Arhangela i od Astrahana do Bukurešta. Jedno polje ili heksagon predstavlja 52km. Na mapi se nalaze imena gradova i u ovom luksuznom izdanju dodate su i pruge. Reke su ucrtane na poljima sa strane, tako da se jasno može videti konfiguracija terena. Zona kontrole na mapi proteže se preko reka, a jedinice ne moraju da napadaju preko reke ako se nalaze u neprijateljskoj zoni kontrole. 



Komponente:
Komponente u igru su kao i polja na mapi veliki, lepo ocrtani i lako uočljivi. U igri Vam na raspolaganju stoji  528 pločica sa naznakama jedinica, utvrđenja i sl. Komponente su štampane obostrano što dodatno olakšava igranje. Tabele koje se koriste u igri su velikog formata i laminirane su, font je krupan i lako se čita. 


Pravila:
Uz igru se dobija detaljan opis pravila na 48 strane, sa lepim ilustracijama i možete ga pogledati besplatno na ovom linku
U odnosu na prethodna izdanja ove igre avioni Wehrmachta poleću sa aerodroma, a ne iz grupisanih štabova komande. Oni mogu da podržavaju bombardere ili da se premeste na neku drugu lokaciju u toku impulsa. Nemačka strana je sada opremljena sa devet jedinica Štuka u 1941. godini.Kako vreme odmiče, Nemci iz godine u godinu dobijaju manje aviona, dok se prvi sovjetski avioni pojavljuju tek 1943. godine.
Novina u ovom izdanju je svakako i faktor vremenskih uslova. Nema, kao u prethodnim verzijama, utemeljenih vremesnkih uslova, ovoga puta Nemačka strana, bacaće kocku za svaki mesec, kako bi se odredili vremenski uslovi, što doprinosi većoj neizvesnosti. 

Za kraj:
Russia Besieged Deluxe Edition je velika ratna strategija, koja pruža sate (bukvalno) zadovoljstva. Na Vama je da odlučite da li ćete kao nemački komandiri da usmerite svoje jedinice ka Lenjingradu ili ćete pokušati da zauzmete Moskvu. Pred igračem koji bude uzeo ulogu Nemaca stajaće dosta teških odluka. Sa druge strane, Sovjetima predstoji jako težak i neizvestan početak kampanje. Kako Nemci napreduju, sovjetska armija pokušava na sve načine da zaustavi njihovo prodiranje, nevoljno ustupajući teritoriju pred neprijateljem i očekujući zimu kako bi se usporilo njihovo napredovanje. Russia Besieged Deluxe Edition nije puka vojna strategija, već ima i aspekt ratne ekonomije. Kao Sovjeti pokušavate da kontrolišete proizvodnju nafte i regrutovanje novih jedinica kako bi ste popunili ispražnjene redove, a Nemci moraju kombinovati raspložive jedinice kako bi ostvarili svoje ciljeve.






















Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games