Red Storm: The Air War Over Central Germany, 1987 - GMT Games

Naziv: Red Storm: The Air War Over Central Germany, 1987 - GMT Games
Izdavač: GMT Games
Dizajner: Douglas Bush
Broj igrača: 1-2
Vreme trajanja: 120-720 min.
Cena: 9.200,00 RSD


Ukratko o igri:
Maj 1987. godine, preko 2.000 borbenih aviona Varšavskog Pakta je na vrhuncu spremnosti. Njihov plan je da razbiju NATO vazdušne snage i pruže podršku svojetskoj armiji da pređu iz Istočne Nemačke u Zapadnu Nemačku preko reke Rajne, u roku od mesec dana. Za NATO snage "crvena oluja" je na pomolu! Red Storm simulira hipotetički rat između dve velesile na bojnom polju u Evropi krajem osamdesetih godina prošlog veka. Ovo je ratna igra sa fokusom na vazdušnu borbu, gde će igračima biti na raspolaganju vazduhoplovi iz SAD, UK, SSSR, Istočne Nemačke, Zapadne Nemačke, Belgije i Kanade. Cilj je ostvariti vojnu premoć u vazduhu i pružiti podršku jedinicama na bojnom polju na zemlji. 

Mapa:
Mapa se sastoji iz dva dela, veličine 56x86cm svaki, sa šestougaonim poljima u razmeri 2.5 nautičke milje po polju. Mapa predstavlja bojno polje u središnjoj Nemačkoj, od reke Rajne do jugozapada Nemačke. Kao i u ostalim GMT Games igrama, mape su detaljne, jasno i precizno dizajnirane. 




Komponente:
Igra je što se tiče komponenti veoma obimna, kutija sadrži dve mape veličine 56x86cm, 1.260 pločica koje označavaju jedinice, štabove i sl., jedan pravilnik za igranje, jedna sveska sa scenarijima, pet pomoćnih karti za igrače u boji, tri karte sa podacima o borbenim avionima iz igre u boji, dve D10 kockice za igranje i tabele za beleženje za NATO i Varšavski Ugovor.





Pravila:
Igra je veoma kompleksna, na raspolaganju su Vam tri sveske i to: Pravilnik, Scenariji i Dodaci. Nemojte da Vas uplaše pravila iako sveska ima šezdesetak strana, pravila su jasno napisana a na kraju sveske nalazi se i indeks na pet strana radi lakšeg pretraživanja. U Pravilniku imate informacije kako da odigrate dve različite kampanje: bomardovanje i osmatranje. Uz igru dobijate i pravila za solo igranje i opisom kako da se prebacujete sa jednog saveza na drugi u toku igranja. Sveska sa scenarijima je popunjena sa 36 različita scenarija, uključujući i scenarije ako se odlučite da igrate sami. Sveska sa dodacima ima detaljan opis OOB (order of battle) za obe strane, kao i osmostrani primer igranja. 
NATO strana je brojčano znatno slabija od Varšavskog Ugovora, ali imaju prednost u tehnologiji. Ukoliko odaberete NATO stranu, pred Vama stoji jako težak zadatak zadržati pozicije i pokušati da se koliko toliko oduprete invaziji. Sa druge strane, kao Varšavski Ugovor, na Vama je samo da šaljete svoje flote i da se nadate da ćete brojčano nadmašiti NATO savez. 

Za kraj:
Igra Red Storm je kompleksna (BGG rejting kompleksnosti 4.53/5.00), detaljna i robusna, ali veoma zanimljiva za igranje. Pored vazdušnog ratovanja, moraćete da izbalansirate i vođenje protivavionske odbrane, elektronskog ometanja radara, kako bi osigurali nadmoć nad protivnikom. Vi ćete odlučivati koje avione ćete slati u brobu, koje oružje ćete im dodeliti i mete odnosno ciljeve. Uz pomoć scenarija koj su detaljno i jasno napisani, lako ćete savladati sve korake i vraćati se ponovo ovoj igri.




www.flagshipgames.rs








Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games