Brief Border Wars - Compass Games

Naslov: Brief Border Wars
Izdavač: Compass Games
Dizajner: Brian Train
Broj igrača: 1-2
Vreme trajanja: 60 - 120 min. 
Cena: 9.000,00 RSD


Ukratko o igri:
Brief Border Wars od Compass Games-a je zapravo 4 mini igre u jednoj, čija je tema kratki međugranični sukobi u 20. i 21. veku. Koristeći mehanizam kartica, verno se dočarava komplikovanost i haotičnost ovih ratova. U igru su uključeni sledeći konflikti: El Salvador i Honduras, 1969 god. (tzv. "fudbalski rat"), Turska invazija Kipra, 1974 god. (operacija Attila), Kina protiv Vijetnama, 1979 god. (treći indokineski rat), i Izrael protiv Hezbolaha, 2006, godine (drugi libanski rat).

Mapa:
Mapa se sastoji iz četiri dela, odnosna regije, gde su se odigrali ovi kratki međugranični konflikti. Svaka mapa, bez obzira na sukob, ima četiri područja. Prvo su "bojna područja" koja predstavljaju mesto sukoba. Drugo, svaka strana ima pozadinsku oblast u kojoj se jedinice često postavljaju pre ulaska u bitku. Svaka strana takođe ima tzv. "Damage Box" koja ne predstavlja nužno štetu, ali se takođe može koristiti za prikaz vremena i udaljenosti potrebne za mobilizaciju jedinice izvan zone sukoba. Konačno, svaka karta ima "Turn Track". Svako područje na mapi ima svoje jedinstvene simbole koji označavaju VP i modifikatore u borbi. Na primer, tamni krug sa planinom i drvetom označava +4 odbrambeni modifikator (+2 za urbano područje, +1 za planinu ili šumu)

Komponente: 
Igra dolazi sa 4 mape tj. mini konflikta koje možete odigrati sami ili protiv drugog igrača, 176 pločica sa oznakama vojnih jedinica, 4 pomoćne ili priručne karte za igrače, jedan špil od 54 karte, podeljen u dva špila na beli špil i sivi špil, jedno uputstvo za igranje i dve D6 kockice. Pločice za igranje su uobičajenih dimenzija, jednostavno i razumljivo oslikane i imaju svoju identifikaciju i borbenu vrednost.  Jedinice imaju i svoju oznaku za veličinu kao i to da su specijalne jedinice posebno obeležene.



Pravila:
Glavni mehanizam igranja su karte kojih ima ukupno 54, podeljene su u dva špila "beli" i "sivi", oba špila su identična. Karte uglavnom imaju dve vrednosti: borbenu vrednost i vrednost kretanja. Igrači dobijaju na početku igre, šest specijalnih karti, a ostale 42 karte, mešaju se u gomilu za izvlačenje. Na počeku svakog poteza, po šest karti, dodeljuju se svakom igraču u zavisnosti od boje koje su izabrali. Igrač sa najviše karti u rukama započinje prvi potez. Igrači naizmenično povlače poteze sve dok se ne istroše karte ili dok oba igrača odluče da preskoče potez. Igra se premešta u finalnu fazu i dodeljuje se novi set kartica igračima. Igra traje 7 rundi, što znači da će sve karte biti odigrane. Karte imaju dvostruko značenje, mogu označavati borbenu vrednost ili vrednost pokreta. Ukoliko je borbena vrednost na karti 5, to znači da igrač može aktivirati samo 5 jedinica u borbi. Isto važi i za vrednost pomeranja. 



Za kraj:
Brief Border Wars je veoma jednostavna ratna igra za igranje, a činjenica da dobijate 4 mini igre u jednoj samo je još jedna prednost koju ova igra pruža. Mehanizam igranja sa kartama, značajno pojednostavljuje igranje, tako da je ova igra jednako interesantna kako za veterane ratnih igara tako i za one koji vole klasične društvene igre. Pravila igranja su laka za praćenje a trajanje partije može biti do dva sata.









Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games