Fortress Europa The Allied Campaign Across Western Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

Naslov: Fortress Europa - The Allied Campaign Across Western Europe, Designer Signature Edition
Izdavač: Compass Games
Dizajner: John Edwards
Broj igrača: 1-2
Vreme trajanja: 120 - 240 min.
Cena: 9.000,00 RSD



Ukratko o igri:
Ova fenomenalna ratna igra za dva igrača oživljava događaje u Zapadnoj Evropi od Dana D do Marta 1945. godine. Više od dve godine saveznici gomilaju svoje snage u Engleskoj, pripremajući se da zadaju konačni udarac neprijatelju. Savezničke vazduhoplovne snage neprekidno bombarduju pruge, puteve i industrijske komplekse u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji, pokušavajući da omekšaju odbranu Nemaca i uspore njihovu proizvodnju. Cilj je Hitlerova "Festung Europa" ili Tvrđava Evropa.

Mapa:
Mapa u ovom potpisanom izdanju od strane autora igre je ogromna. Ona se sastoji iz dva dela veličine 109cmx86cm. Cela mapa podeljena je velikim poljima, heksagonima, na kojima su iscrtani putevi, reke, železničke pruge, gradovi i različiti tipovi terena. Polja su dovoljno velika da možete postaviti svoje jedinice i da se opet jasno može videti tip terena.



Komponente:
Uz igru dobijate tri seta sa jedinicama, pet referentnih tabela za igrače, pet kartica borbenog poredka, jedno uputstvo za igranje na 36 strana i dve D6 kocke za igranje. Taloni sa nazivima jedinica štampani su obostrano na većem formatu nego u prethodnim izdanjima. Pomoćne karte olakšavaju igračima da na brz i jednostavan način odigraju svoj potez.


Pravila:
Iako je fokus igre postavljen na Dan D i iskrcavanje u Normandiji, ovde imate mogućnost da odaberete novu tačku za iskrcavanje i samim tim promenite uslove za pobedu kao i vaše ciljeve. Kao Saveznici, možete najaviti dve invazije po igri. Prva invazija biće izvršena u prvom potezu, dok će druga invazija biti izvršena u bilo kom potezu od  Avgusta do Septembra, što se možete lako informisati uz pomoćne kartice za igrače. Igra pomalo odstupa od istorijskog toka, samim tim kao što je navedeno, da možete birati mesto invazije. Same invazije su ograničene, jer realno, ne postoji dovoljno prostora za iskrcavanje, tako da će Saveznici na poljima označenim kao plaže, moći da postave ograničeni broj jedinica u prvom impulsu igranja. 

Za kraj:
Luksuzno izdanje ove igre donosi nam pregršt unapređenja što se tiče igranja, znatno veću mapu sa velikim poljima za igranje, poboljšane pomoćne karte za igrače, referentne tabele se nalaze na samoj mapi kao i na karticama za igrače, tabela sa sekvencom za invaziju je prilagođena igračima za bolje igranje. Jedna od zanimljivosti su i tzv. "skrivene jedinice" nemačke vojske koje igrač koji ih kontroliše zapisuje njihovu poziciju na papiru i mogu predstavljati iznenađenje za savezničku invaziju.





 

Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

Battle of Britain - PSC Games

The Fulda Gap: The Battle for the Center - Compass Games