Crusader Rex - Columbia Games

Naziv: Crusader Rex
Izdavač: Columbia Games
Dizajneri: Tom Dalgliesh, Jerry Taylor
Broj igrača: 2
Vreme trajanja: 180 min.
Cena: 9.000,00 RSD


Uktratko o igri:
Crusader Rex nas vraća u period trećeg krstaškog pohoda (1187-1192). Jedan igrač kontroliše hrišćane Franke, dok drugi igrač kontroliše muslimane Saracene. Cilj igre je kontrola ključnih gradova kao što su Jerusalim, Akra, Damask i Antioh. Franci sa malobrojnom vojskom pokušavaju da povrate Svetu Zemlju, da li će uspeti da se odupru napadima Saracena dok ne stigne pojačanje iz Evrope u vidu Ričarda Lavljeg Srca, francuskog kralja Filipa II i starog kralja Frederika I crvenobradog od Germanije?

Mapa:
Mapa je relativno mala i jednostavna (43x84cm), predstavlja Bliski Istok od Antioha na severu do Egipta na jugu. Na mapi su ucrtani gradovi, luke, gradovi sedišta vođa i sl. Neki gradovi poput Nazareta i Vitlajema ne mogu se osvojiti, već su postavljeni zbog autentičnosti i atmosfere. Gradove koje kontrolišu Saraceni nalaze se u Siriji i Egiptu, gradoe koje kontrolišu Franci nalaze se u regijama Antioh, Tripoli i Jerusalem. Masyaf je kraljevina asasina i ne može se okupirati bolkovima. 



Komponente:
Jedinice koje kontrolišete predstavljene su drvenim blokovima, ukupno ih ima 63 komada,  u narandžastoj boji (Franci) 31 kom., i u zelenoj boji (Saraceni) 31 kom., Postoji i jedan blok crne boje, to je asasin. Igra sadrži 25 kartice kao i 4 kockice kojima se rešavaju bitke. Na drvene blokove lepite nalepnice koje označavaju pripadnost, nalepnica bež boja ide na narandžaste blokove, zelene nalepnice idu na zelene blokove i crna nalepnica ide na crni blok. Blokovi imaju simbole i brojeve koji označavaju borbenu sposobnost i kretanje. 


Pravila:
Crusader Rex se igra u seriji od 6 godina, počevši od 1187. godine, a svaka godina ili serija ima 4 faze. Prva faza je izvlačenje karti, gde svaki igrač dobija po 6 karti. Na svakom potezu, igrači igraju jednu kartu licem nadole, karte se zatim otkrivaju i utvrđuje se redosled. Druga faza je kretanje. Jedan igrač završava sve svoje poteze, onda se prelazi na drugog igrača. Treća faza je borba/opsada, i one se rešavaju redosledom koji bira igrač broj 1, jedna po jedna. Poslednja, letvrta faza je izvlačenje. Igrači uzimaju po jedan blok iz svoje gomile.

Za kraj:
Crusader Rex nije preterano komplikovana za igranje.  Opsada gradova može biti malo problematičan deo igre, dok se bolje ne upoznate sa igrom i pravilima. Igra je zasnovana na istorijskim činjenicama, obeležja štitova i grbova su takođe autentična. Uputstva su jasna i pravilnik je pun istorijskih referenci. 









Comments

Popular posts from this blog

France 1944 : The Allied Crusade in Europe, Designer Signature Edition - Compass Games

An Attrition of Souls - Compass Games